Kik a boldogok? – 1. rész

Az elrejtett kincs

“Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.” Mt 5,3

A tanítványok minden tekintetben nélkülöznek. Egyenesen „szegények” (Lk 6,20). Nincs biztonság, nincs tulajdon, amelyet sajátjuknak, nincs egy darab föld, amelyet hazájuknak nevezhetnének, nincs földi közösség, amelyhez teljesen odatartoznának. De nincs saját lelkier?, tapasztalat, felismerés sem, amelyre hivatkozhatnának, amellyel vigasztalhatnák magukat. Jézusért veszítették el mindezt. Amikor elkezdték ?t követni, saját magukat is elveszítették, és ezzel mindazt, ami még gazdaggá tehette volna ?ket. Most szegények, annyira tapasztalatlanok, annyira balgák, hogy többé semmiben sem reménykedhetnek, csak abban, aki elhívta ?ket. Jézus persze ismeri a többieket is, a nép vallásának képvisel?it és igehirdet?it, ezeket a hatalmasokat, tekintélyeseket, akik szilárd alapon állnak a földön, elválaszthatatlanul belegyökerezve népiségbe, korszellembe, népi kegyességbe. Azonban nem nekik, hanem egyedül tanítványainak mondja: Boldogok – mert övék a mennyek országa. Rajtuk – akik Jézus kedvéért teljes lemondásban és nélkülözésben élnek, jelenik meg az Isten országa. A szegénység közepében élve Isten országának örökösei ?k. Kincsük mélyen elrejtve, a kereszten van. Látható dics?sében kaptak ígéretet a mennyek országára, és már övék is az ajándék a kereszt tökéletes szegénységében.

Jézus boldogmondása itt teljesen eltér a saját torzképét?l – amely politikai, szociális programadás formájában jelenik meg. Az antikrisztus is boldognak mondja a szegényeket, de nem a kereszt miatt teszi – amely minden szegénységet magában foglal és boldog –, hanem éppen a kereszt politikai, szociális eszmerendszere által történ? elhárítása miatt. Ezt az eszmerendszert nevezheti (az antikrisztus) keresztyénnek, és éppen ezzel lesz Krisztus ellenségévé.

Forrás: Dietrich Bonhoeffer: Követés, Budapest 1996., 51. o.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .