Nyári orgonakoncert

 

Különleges nyáresti élményt, orgona és énekszó találkozását ígéri az országos OrgonaPont sorozat debreceni hangversenye.

Augusztus 15-én, 19.30-tól a debreceni Szent Anna Székesegyház ad otthont Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes közös koncertjének, a Filharmónia Magyarország szervezésében.

A magyar vokális zene mesteri képviselőjét, a jövőre 40 éves Budapesti Tomkins Énekegyüttest kevéssé szükséges bemutatni, hisz Magyarországon elsőként teremtett egy addig alig ismert repertoárt, melyben megtaláljuk a XVI. századi zeneszerzők táncdalait, madrigáljait, motettáit, miséit, Purcell, Carissimi oratorikus műveit, operáit, Bach kantátáit és motettáit, Haydn, Mozart és a német romantika valamennyi jelentős mesterének énekes kamaradarabjait, valamint a kortárs szerzők század kis létszámú együttessel megszólaltatható darabjait is. A Dobra János vezette énekegyüttesnek számos új magyar mű ősbemutatóját is köszönhetjük.

Mészáros Zsolt Máté fiatal, ám annál tehetségesebb orgonaművész. 2012- ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemre, ahol Fassang László, Pálúr János, Ruppert István és Szabó Balázs irányításával folytatja tanulmányait. Részt vett többek között Arvid Gast, Christoph Bossert, HansOla Ericsson, Michel Bouvard, Ton Koopman és Szathmáry Zsigmond mesterkurzusain. 2013 decembere óta a Kőbányai Szent László templom orgonaművésze, a Szent László kórus korrepetitora. Hazánkon kívül Franciaországban, Németországban, Szerbiában és Szlovákiában adott hangversenyeket. Rendszeresen lép fel szólistaként, orgonakísérőként, valamint continuo-játékosként is. Hangversenyeinek műsorán gyakran szerepelnek a romantikus és modern orgonarepertoár nagyszabású kompozíciói. Fontos feladatának tartja a kortárs orgonazene interpretációját, több zenemű magyarországi bemutatója fűződik a nevéhez.

A hangversenyre a debreceni és környéki református gyülekezetek számára rendkívüli, 50% kedvezményt nyújtunk, melynek keretében 1 db teljes árú jegy megvásárlásával 2 személy léphet be (950 Ft/fő)! A kedvezmény igénybevételének feltétele az előzetes regisztráció a lelkészi hivatalban vagy a +36 30 289 5597-es telefonszámon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.